Daken

NELO Dakwerken bedekt alle mogelijk daken! Een plat dak laten repareren of aanleggen? Uw pannendak renoveren? Wij hebben kennis van alle daken!

Juiste dakbedekking zorgt voor comfortabel wonen

Er is altijd veel aandacht voor het interieur van een woning, maar als er iets schort aan het dak krijgt in het ergste geval ook het interieur daarmee te maken. Denk aan tocht en lekkage. Juist daarom is misschien wel het dak een van de belangrijkste pijlers van een comfortabel huis. Mits deze is bedekt met een duurzaam materiaal dat door een vakman is aangebracht. Wat zijn de mogelijkheden?

Lekker wonen is vooral comfortabel wonen. Een dak boven je hoofd, betekent in dit geval vooral een ‘goed’ dak boven je hoofd. Een huis met een aangename temperatuur, geen tocht en geen vocht, zijn misschien wel de belangrijkste aspecten. De basis daarvoor is onder andere een stevig dak zonder lekkage en tochtgaten. Belangrijk dus om het dak goed in orde te hebben. Ook belangrijk is het te zorgen dat gebreken achterwege blijven door goed onderhoud te plegen en bij calamiteiten reparaties zorgvuldig uit te laten voeren. We nemen hier verschillende mogelijkheden van dakbedekking onder de loep. Te beginnen met die voor platte daken. 

Dakbedekking plat dak

Epdm, bitumen en pocb zijn heel geschikt om een plat dak mee te bedekken. Het zijn alle drie soepele en flexibele materialen die bestand zijn tegen alle mogelijke weersinvloeden. Deze duurzame producten vragen om vakkennis van het materiaal en de manier waarop het gelegd moet worden. Een vakman inhuren om het dak te laten bedekken is dan ook in veel gevallen noodzakelijk.  

Epdm dakbedekking

Een (plat) dak in één keer goed afdichten met epdm is een prima methode om ervoor te zorgen dat het dak goed gedicht is. Epdm staat voor ehtyleen propyleen dieen moonomeer. Een mond vol dat kort samengevat kan worden geduid als een hightech synthetisch rubber. Het is een materiaal dat bestand is tegen grote temperatuurverschillen en uv-straling. Het is zeer flexibel en verweekt niet of nauwelijks. Het wordt ook wel epdm rubber folie genoemd. 

Rubber dakbedekking

Voor de goede orde: veel mensen spreken nog over rubber dakbedekking, maar ook in dat geval wordt veelal epdm bedoeld oftewel: synthetische rubber gemaakt uit aardolie. Dit materiaal kan vaak al op maat worden gemaakt in een fabriek wat ervoor zorgt dat er nauwelijks naadverbinding hoeven te worden gemaakt. Zonder naden is een dak nog veel beter bestand tegen weersinvloeden en wordt het risico op lekkage stukken kleiner. 

Epdm dakbedekking prijs

De kosten voor het bedekken van een dak met epdm is afhankelijk van het dakformaat en de eventuele schade. Het is daarom altijd fijn om een vrijblijvende offerte te hebben zodat er helderheid is over de kosten en beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Informeer daarnaar en bespreek de reparaties en het (opnieuw) bedekken van het dak zorgvuldig. 

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking wordt ook wel dakleer genoemd. Veel mensen kennen het wel van het bedekken van platte daken van schuurtjes en serres. Het gaat in dit geval vaak om de bij- of aanbouw van een woning. Er is gemakkelijk mee te werken omdat het heel soepel materiaal is. Het heeft het voormalige mastiek vervangen dat uit hout of steenkool werd gefabriceerd. Het is bovendien duurzamer omdat het een restmateriaal is. Het is een overblijfsel van verwerkte aardolie. Het is dakbedekking van een goede kwaliteit waar veilig mee gewerkt kan worden. Het wordt nog altijd brandend aangebracht, alhoewel het ook gelijmd kan worden. Het kan goed tegen temperatuurschommelingen. Iedereen kent wel de zwarte bitumen dakbedekking, maar tegenwoordig bestaat ook de mogelijkheid om te kiezen voor wit bitumen dakbedekking. Het voordeel is dat dit materiaal de zon weerkaatst en daardoor wel zes graden minder warm wordt. Een voordeel in verband met zonnepanelen. Laat u daar altijd goed over informeren.

Kunststof dakbedekking

Een kunststof dakbedekking, ook wel pocb dakbedekking genoemd, is een bedekking die lang meegaat. Langer dan de standaard bitumendakbedekking. Het is dun en licht in gewicht en bestand tegen hoge temperaturen en uv-straling. Pocb staat voor Polyolefine Copolymerisaat Bitumen. Dit type dakbedekking is gemaakt met een glas-polyester composietdrager voor een waterdichting laag. Hierdoor valt dit product onder de kunststof dakbedekkingen en is heel milieuvriendelijk. En dat is tegenwoordig niet onbelangrijk. 

Soorten dakbedekking

Naast al deze materialen voor het bedekken van daken, met name platte daken, zijn er uiteraard nog andere soorten dakbedekking. Met name voor hellende daken. Denk aan pannendaken, shingles daken en leien daken. Stuk voor stuk hebben deze daken hun specifieke eigenschappen en uitstraling. Iedereen kent wel de klassieke of juist moderne dakpannen. Shingles zijn bitumen dakpannen gemaakt van stroken bitumen en daardoor dus zeer licht en flexibel. Leien zijn er in een natuurlijke en in een kunstvorm. Respectievelijk gemaakt van natuursteen of vezelcement. Afhankelijk van de uitstraling van een woning, kan er voor een passende dakbedekking worden gekozen. De helling van het dak, het materiaal waar een bedekking op moet komen te liggen, het karakter van een woning, en de persoonlijke voorkeur spelen daarbij een rol. Neem ook het gemak waarmee een dak gereinigd kan worden in de afweging mee.  

Call Now ButtonBereikbaar van 08:30 tot 18:00