Tijdige inspectie en reparatie van nokvorsten voorkomt lekkage. Maar, wat is een nokvorst eigenlijk? 

Een woord dat u niet zo vaak meer hoort: nokvorst. Wij gebruiken het als dakdekkersbedrijf natuurlijk wel, maar we merken dat klanten niet altijd weten wat nokvorsten zijn. Ze zijn echter een belangrijk onderdeel van pannendaken. Zo belangrijk dat ze echt aandacht nodig hebben om uw dak vrij te houden van lekkage. Bovendien maakt verzorgde nokvorsten uw dak echt af.

Waar nokvorsten zich op uw dak bevinden en waarom ze zo veel aandacht verdienen, ontdekt u in dit artikel.

 

Wat is een nokvorst?

Nokvorsten zijn de pannen die de bovenste rand van uw dak vormen. Ze zijn meestal bol van vorm en sluiten zo de bovenste richel af, waar de twee schuine daken bij elkaar komen.

 

Soorten nokvorsten

Voor elk pannendak bestaat er een eigen nokvorst. Het mooiste is om een soort te kiezen die van hetzelfde materiaal gemaakt is als de andere dakpannen. Denk aan keramiek, keramisch, kunststof, maar ook metalen als aluminium en zink. We onderscheiden:

  • Soorten die dakdelen van dezelfde hellingsgraad overkappen, zoals de halfronde nokvorst, de ballonvorst, omloopvorst of de zadelvorst.
  • Soorten die meerdere dakdelen of van een verschillende hellingsgraad overkappen, zoals de hoekkepervorst.
  • Uiteraard heeft elk type ook bijbehorende eindstukken en afwerkstukken.

 

Wat kan er mis zijn met de nok van het dak?

Nu steeds meer mensen hun huis gaan verbouwen, zien we ook dat de alternatieven toenemen. Toch hebben de meeste huizen in Nederland een dak van keramieken (klei) dakpannen. De nokvorsten zijn op de ‘ouderwetse’ manier met cement vast gemetseld. Na verloop van tijd gaat de specie tussen de nokvorsten onderling of tussen de nokvorsten en het pannendak afbrokkelen of wordt het poreus. Wind, regen, zon en vorst verergert deze slijtage. Wanneer hierdoor openingen ontstaan in de nokvorst kan er vocht inkomen. Of pannen kunnen van plaatsverschuiven. Dit kan allemaal tot lekkage leiden. Bent u daar niet op tijd bij, dan kan lekkage binnen voor een enorme ravage zorgen.

Losse dakpannen en nokvorsten kunnen ook van het dak afvallen of verschuiven tijdens een hevige winterstorm. Ons advies is dan ook om regelmatig uw dak te (laten) inspecteren {Link inspectie}. Dat kost u weinig moeite of een klein bedrag, maar bespaart u een hoop ellende als u daarmee lekkage kunt voorkomen.

Voor hoge daken of slechte toegang gebruiken wij een drone om uw dak te inspecteren. Bel {LINK Contact} gerust voor een afspraak.

 

Nokvorst reparatie of vernieuwing

Tegenwoordig gaat nieuwbouw en vaak ook de reparatie anders. Dat komt doordat er meer keus is in materialen die de efficiëntie en snelheid van het leggen verbeterd heeft. We werken met een flexibele dakmortel die krimpt en uitzet bij temperatuursverschillen.

Soms is reparatie mogelijk, maar er zijn ook gevallen waarbij vervanging u minder kost dan reparatie. We helpen u graag verder. Vraag naar de mogelijkheden.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over ons bedrijf of over onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Heeft u een noodsituatie aan de hand, twijfel geen moment en bel naar 06-18750674. We komen u zo snel mogelijk helpen.

Call Now ButtonBereikbaar van 08:30 tot 18:00