Dakonderhoud = dakbehoud. Onze 7 tips voor jarenlang dakplezier!

Wanneer u bewust dakonderhoud pleegt, dan heeft u langer plezier van uw dak. Onder dakbehoud verstaan we dat met jaarlijks onderhoud uw dak misschien wel langer meegaat dan gemiddeld. Dan kun u nog even doorsparen voor toekomstige reparaties en vervanging.

Wat is goed dakonderhoud eigenlijk? We zetten onze beste tips voor u op een rij.

 

Dak- en zinkwerken onderhoudstips

Onze tips over dakonderhoud gaan verder dan alleen de dakbedekking zelf. Schoorstenen, dakkapellen, lichtkoepels, etc. maken ook onderdeel van uw dak uit.

 Een deel van de onderhouds werkzaamheden kunt u zelf uitvoeren. In sommige gevallen is het verstandig een professional in te schakelen. Hij kijkt niet alleen naar het deel wat u van hem vraagt, maar onze specialisten kunnen hun vakmanschap nu eenmaal niet uitschakelen. Ze letten ook op dingen die niet direct opvallen. Zo krijgt u altijd vrijblijvend advies van een specialist.

  1. Veeg uw schoorsteen elk jaar

Veeg uw schoorsteen elk kalenderjaar of laat het over aan de professional. Na een jaar stoken in de open haard of kachel blijven roetdeeltjes achter in het rookkanaal. Wordt deze laag te dik, dan bestaat de kans dat er schoorsteenbrand uitbreekt. Brand in een schoorsteen kan uitmonden in enorme schade aan uw interieur tot ernstige schade aan uw dak.

Door een dikke laag roetdeeltjes kan het kanaal ook verstopt raken. In dat geval loopt u het risico op rook- of stankoverlast en zelfs een koolmonoxidevergiftiging.  

  1. Bekijk uw dak elk jaar

Door elk jaar ook uw dak visueel te inspecteren, spoort u tijdig eventuele kleine mankementen op die snel verholpen zijn en voorkomen dat u ineens voor grote uitgaven staat. Blijven er plassen liggen op uw platte dak? Liggen alle dakpannen nog goed? Is er geen vogelnest te bekennen in de schoorsteen of vallen u scheuren op in het metselwerk? Hoe is de conditie van het daklood?

Zeker na een storm kunt u uw dak zelf controleren. Wees er altijd van bewust dat u op hoogte werkt. Veiligheid is een belangrijk thema in het vak van dakdekkers. Vind u het spannend om zelf te inspecteren, vraag het een professional. Het kost niet veel tijd en past binnen ieders budget. Bij lastige of extreem hoge daken, gebruiken we bij Nelo Dakwerken een drone. 

  1. Betreed niet zo maar een plat dak

De meeste platte daken zijn gemaakt van een bitumen laag. Wanneer na een regenbui het dak nat is of na een paar zonnige dagen juist extreem droog, loop dan nooit direct op de dakbedekking. De kans op lekkage bij nattigheid of scheurtjes door droogte is veel groter.

Toegang tot platte daken is het beste via grind of staptegels. Heeft uw dak deze voorzieningen niet? Vraag ons u te helpen met inspectie. We leggen u graag uit hoe we uw dak wel toegankelijk kunnen maken. 

  1. Houd uw dak schoon

Ondanks de nodige voorzichtigheid bij toegang op uw platte dak is schoonmaken wel nodig. Verwijder aan het begin van de winter al het blad dat op uw dak ligt. Dit voorkomt dat opgehoopt blad gaat rotten met mogelijk lekkage als gevolg of in de dakgoot terechtkomt en deze verstopt.

In het voorjaar is het verstandig om eventueel aangroei van mos en algen met een zachte bezem te verwijderen.  

  1. Houd uw dakgoten schoon

Niets levert zoveel ellende op als lekkende dakgoten. Vaak zijn het verstoppingen die lekkages veroorzaken. Blad verteert en verandert in een dikke laag vuil en slib. Doet u er niets aan, dan kan regenwater houtwerk, muren en zelfs beton aantasten.

Wilt u niet zelf uw dakgoten schoonhouden, vraag ons dan om een abonnement. Het is ook mogelijk om bladwering in uw dakgoten aan te brengen. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

  1. Breng vogelwering aan

Vogels vinden vaak even een rustmoment op uw dak. Dat kan zijn op de rand van de nok of de schoorsteen, met als gevolg dat er regelmatig vogelpoep op uw dak terechtkomt of dat vogels een nest bouwen in uw schoorsteen. Vogelwering is de oplossing. Vraag naar de diverse uitvoeringen en mogelijkheden. 

  1. Schilder op tijd uw houtwerk

Het schilderen van houten onderdelen aan en rond uw dak verlengt de levensduur van het hele huis. Hout is een materiaal dat werkt bij temperatuursverschillen. Het heeft veel te lijden onder kou en zonlicht. Regelmatig een nieuwe beschermende verflaag houdt uw kozijnen, boeiboorden, dakgoten, etc. decennia goed. Ook met schilderwerk of timmerwerkzaamheden kan Nelo Dakwerken u helpen. We zijn gewend om op hoogte te werken.  

Meer informatie

Daklekkage is vaak het gevolg van achterstallig onderhoud. Door goed voor uw dak te zorgen, blijft uw huis u beschermen tegen weer en wind. Zoals u hierboven heeft ontdekt, is er veel wat u zelf kunt doen. Heeft u vragen over hoe wij u kunnen helpen met onderhoudswerkzaamheden? Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat we voor u kunnen betekenen!

Call Now ButtonBereikbaar van 08:30 tot 18:00