Bitumen, wat is het en waarom is het zo duurzaam voor daken?

Heeft u een plat dak? De kans is bijna 100% dat het om een bitumen dakbedekking gaat. Dakdekkers gebruiken het al jaren en een ervaren bedrijf legt uw nieuwe dak zo strak, dat u er tientallen jaren geen omkijken meer naar heeft. Maar wat is bitumen eigenlijk? Hoe lang gaat een bitumen dak mee en wat kost het?

Wat is bitumen?

Het bewerken van ruwe aardolie levert verschillende producten op, waaronder diesel, kerosine, benzine en LPG. Deze worden gemaakt van de lichte bestanddelen uit de olie. Ruwe olie heeft ook zware bestanddelen, waaronder bitumen. Deze blijft na het bewerkingsproces voor het winnen van diverse brandstoffen over.

Onder normale omstandigheden en temperaturen blijft bitumen in een vaste vorm. Bij verhitting wordt het stroperig en heeft het een sterke kleefkracht. Als de temperatuur weer daalt, houdt het andere stoffen vast, bijvoorbeeld zand, gruis en steentjes in asfalt. Een groot deel van de productie wordt daarin gebruikt.

Daarnaast vinden we bitumen in dakbedekking. Het wordt op een rol of plaat aangeleverd en tijdens het leggen van daken verwarmt uw dakdekker de bitumenlaag, zodat deze goed hecht aan de ondergrond en de naden waterdicht aansluiten.

Weetje: bitumen is niet hetzelfde als teer. Teer is ook zwart en heeft een grote kleefkracht, maar het is een restproduct uit steenkool.

Waarom is een bitumen dak duurzaam? 

 Bitumen is een duurzaam materiaal, omdat het wel 20 tot 40 jaar meegaat. Bitumineuze dakbedekking is waterdicht, heel sterk en bestand tegen veel soorten (chemische) stoffen. Door de enorme kleefkracht en het flexibele gebruik (niet alleen op platte daken, maar ook op dakkapellen, en hellende vlakken) zijn de mogelijkheden groot. Een bitumen dak kan, mits in redelijk goede conditie, zelfs gerepareerd worden.

De werkelijke levensduur hangt af van een aantal factoren. Omdat bitumen krimpt in kou en uitzet bij hitte, kan de stof na verloop van jaren uitharden. Ook Uv-stralen hebben een negatieve invloed.  Met goed onderhoud kunt u langer dan gemiddeld plezier hebben van uw platte dak.

 Wilt u weten wat u kunt doen om uw dak goed te onderhouden? Lees ons artikel over Dakonderhoud.

 

Wat kost een bitumen dakbedekking?

De kosten voor bitumen dak hangen uiteraard af van de afmeting en de obstakels die zich op uw dak bevinden. De naden rondom schoorstenen, dakkoepels, etc. vragen nu eenmaal extra tijd en aandacht van uw dakdekker. Een dak repareren, renoveren of vernieuwen heeft allemaal een ander prijskaartje. We willen hier geen prijzen noemen, omdat we uit ervaring weten dat elk dak net weer even anders is.

Om een offerte te maken die aan uw wensen en eisen voldoet, komen we graag langs voor een inventarisatie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw dak nog niet vervangen hoeft te worden en een reparatie voor enkele jaren uitkomst biedt. Andersom kan ook. U rekent op renovatiekosten, terwijl onze expert weet dat u met een nieuw dak op de lange termijn voordeliger uit bent.

Daarom komen we graag bij u langs. U ontvangt binnen enkele dagen een passende prijsopgave en we laten direct weten wanneer u op ons kunt rekenen. Uiteraard is onze inventarisatie vrijblijvend.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over ons bedrijf of over onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Heeft u een noodsituatie aan de hand, twijfel geen moment en bel naar 06 18 75 06 74. We komen u zo snel mogelijk helpen.

Call Now ButtonBereikbaar van 08:30 tot 18:00